Een jarige met cake, communiceren, morsecode en workshop licht!!!

Jarige met cake, les over communiceren, Indianen communiceerden met rooksignalen. Daarna was rennen ook wel een tijdje favoriet, daardoor is ooit de marathon bij de Olympische Spelen ontstaan. Lichtkogels werden 300 jaar voor Christus al gebruikt in China. Van de vuurtoren, naar de semafoorseinen en de telegraaf, tussen Lille en Parijs stonden 15 telegrafen in 1794, en dan de morsecode, telex, fax en mobiele telefoon.

Maak je eigen morseapparaat, niet met geluid, maar met een lampje, dus de stroomcirkel.... En als afsluiting nog even het edisonspel op het plein.

En dan begint de workshop met het tekenen van elkaars schaduw, helaas was er aan het eind van de dag geen zon meer..... Wat is licht eigenlijk? Elektromagnetische straling die we kunnen zien. Proefjes met lichtbreking, zelf een regenboog maken met papier. Hoe kun je een spectroscoop maken? Wat kun je ermee doen? Welke kleuren zie je allemaal, binnen, buiten, met zaklamp, is er verschil en hoe zou dat komen? Verwondering, ik zie alleen maar groen buiten....

Lichtweerkaatsing/reflectie, wat denk je dat reflecteert en wat niet en waarom? Kijk rond en zoek naar wat er allemaal reflecteert. Spiegels weerkaatsen het licht. De tijd vliegt voorbij, dus beginnen ze aan hun periscoop. Hoe zou je die kunnen maken van karton? Veel knippen, snijden, plakken, verkeerd plakken, toch weer anders en net voor de ouders komen heeft iedereen zijn eigen periscoop af.... Of toch niet, ik zie niets, oeps, toch niet goed geplakt, even helpen en klaar.... Wat een leuke woensdag was dit weer!!!