Thema Dieren (periode 3)

Vakantie is voorbij en we gaan met plusklas Gioia weer verder met het thema dieren.

De afgelopen lessen hebben ze een verhaal gemaakt bij een pagina uit het boek: Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal.... Mooie en totaal verschillende verhalen. Wel allemaal erg spannend. Van alles geleerd over de wolf en dan een quiz. En ja, bij die vragen ontstaan discussies, want het kunnen eigenlijk alle antwoorden zijn. Oja, hoezo, waarom denk je dat???

Een wolf in verschillende houdingen, wat denk je dat de wolf daarmee wil zeggen? Wat gebeurt er bij jou als je angstig bent of ontspannen, vrolijk, hoe ziet dat er bij jou uit?

Ze hebben een lapbook gemaakt van een fantasiedier. Grappige namen, bijzonder voedsel, fantasierijk uiterlijk. Eentje is in het jaar 4000 uitgestorven. Hier gaan we nog een keer op verder, want hoe komt dat dan, wat gaat er gebeuren???

De les erna zijn ze uit gaan zoeken hoe de ordening in de natuur werkt. Welk dier hoort waar. In tijdschriften zoeken ze allerlei ongewervelde en gewervelde dieren of ze tekenen zelf een dier. Het is een mooi overzicht geworden.

We hebben het spel 'vier je prikkels' gespeeld. Het is een kwartet om in gesprek te komen over de 5 overgevoeligheden (overexcitabilities). Bij de uitleg kwamen de gesprekken al los. Last van etiketjes in je kleding of bepaald voedsel, bewegen doen ze allemaal als ze zich vervelen. Hun inlevingsvermogen is groot, ze hebben moeite met zielige of enge verhalen. Hun hoofd staat nooit stil. Wat ga je dan doen, wat helpt jou, heb je een tip voor de ander??? Mooie gespreken met mooie oplossingen.

'Gefeliciteerd met je verjaardag'. Bedenk bij elke letter een dier, dezelfde letters andere dieren. 'dan mag ik ook Indische olifant bij de 'i' zeggen, dus ook Nederlandse muis, Belgische muis, Griekse muis,......' Humor.

Zonder uitleg krijgen ze de opdracht om een kwartet over dieren te maken. Een aantal gaan gelijk aan de slag en lopen na een tijdje vast, want ja, wat moet je eigenlijk doen. Anderen beginnen helemaal niet.

Wat heb je nodig, welke materialen, welke vragen, welke antwoorden, hoeveel....? Met wat hulp gaat het een stuk beter. En als ze even niet weten hoe ze verder moeten, komen ze om hulp vragen. Uiteindelijk zijn ze niet meer te stoppen, maar de tijd is op.

En komende woensdag gaan we verder met nog meer uitdagende opdrachten, maar ook ontdekken wie je bent, wat bij jou past, waar jij blij van wordt, wat jouw talenten zijn en hoe jij daar het beste mee om kunt gaan. Ik heb er zin in!!!