Lilian van Honk


Timmerclub door Leergierige zoon

Op de basisschool deed mijn leergierige, altijd bezig zijnde, oudste zoon vrij snel niets meer. Na veel gesprekken op school en testen bleek dat hij hoogbegaafd is. Hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in hoogbegaafdheid. Toen hij in de Leonardoklas kwam, ben ik gestart met een timmerclub na schooltijd, voor kinderen uit de omliggende wijken. Veel kinderen die aan de timmerclub deelnemen zijn hoogbegaafd. Om de kinderen beter te kunnen begeleiden heb ik een HBO-opleiding kindercoach gedaan. Om mijn kennis over hoogbegaafdheid verder te verdiepen heb ik de opleiding Talentbegeleider bij Novilo gedaan. Naast de Timmerclub heb ik een Externe Plusklas, ik geef Leer en Doe Workshops in mijn atelier en op scholen.


Via Sothebys naar costumière tot decorbouwer

Al het werk wat ik heb gedaan had altijd wel met creativiteit te maken. Ik gewerkt op antiekbeurzen en later bij Sotheby's. De geschiedenis van alle objecten vind ik altijd heel interessant, maar ook het restaureren. Ik ben costumière en na mijn opleiding meubelmaker aan het Hout- en Meubileringscollege heb ik decors en rekwistieten gemaakt voor film, tv en theater. Vooral het bedenken van hoe iets gemaakt moet worden vind ik erg leuk. Op de computer werk ik met Photoshop en Indesign. Italië is mijn passie en ik houd van de taal.
Veel van wat ik ooit gedaan heb, neem ik mee in mijn werk.


Kinderen, hoe werken die eigenlijk?

Naast de timmerclub begeleidde ik in de Leonardoklas kinderen met het techniektoernooi, decors en andere creatieve lessen. Het werken met kinderen vind ik inspirerend: de gesprekken onderling, het persoonlijke contact en de geweldige ideeën en oplossingen die de kinderen bedenken. In mijn begeleiding stimuleer ik de kinderen om zelf keuzes te maken, zelf op onderzoek te gaan. Ik vind het belangrijk dat het uit hen zelf komt en dat ze daar de ruimte voor krijgen.
Samen met het kind, maar ook met het systeem om het kind heen zoeken wat het beste werkt